във Вашингтон и бивш директор на неговия Институт за Земята.

...
 във Вашингтон и бивш директор на неговия Институт за Земята.
Коментари Харесай

Истината и само истината за войната и мира

 във Вашингтон и някогашен шеф на неговия Институт за Земята. Както е известно, през 1946 година Фондът " Рокфелер " и някогашният дипломат на Съединени американски щати в Съюз на съветските социалистически републики (1943-1946г.) Аверел Хариман учредяват към Колумбийския университет Центр за изследва , след това приел името " Институт Хариман " . Сред приключилите института са: Збигнев Бжежински, Маршал Шуман, Джек Метлок, Мадлин Олбрайт. Този " Руски институт " е ковачница на фрагменти за Държавния депертамент, Централно разузнавателно управление на САЩ и Разузнавателното ръководство на МО на Съединени американски щати.

Проф.Джефри Сакс получи интернационална популярност като консултант на редица държавни управления на източноевропейски и разрастващи се страни, в това число Русия и Българияпри използването на    в прехода от социалистическа към пазарна стопанска система, както и при избора на решения за превъзмогване на следствията на икономическите рецесии. С други думи, това е най-информирания и професионално квалифициран американец, който на практика взе участие в основаването на Новия международен ред след Студената война и през 90-те години на предишния век.

Втората причина, заради която през днешния ден думите на Джефри Сакс звучат настоящо е пътя, който той извървява от ревнив последовател на " рейгономиката " и апологет на " Вашингтонския консенсус " до цялостното му отчаяние от неадекватността на препоръчваните подходи към държавните управления на страните, живяли десетилетия при диаметрално противоположни социално-икономически условия, характеризиращи се със съборна народопсихология и с радикално другите си визии за живота и нравственос в връзките сред хората. Публично изразяваният негативизъм от редица западни икономисти става изключително мощен след дефолтав РФ през 1998 година и международната икономическа и финансова рецесия през 2008 година, когато и Нобеловите лауреати по иконимика Пол Кругман и Джоузеф Стиглиц декларират за несвоевременно прилаганите 10 " заповеди " на " Вашингтонски консенсус " към страните от Източна Европа. Важното в тази ситуация е, че Джефри Сакс намерено и самокритично показва грешките и заблужденията си, като без боязън и двуличие стартира да води война за истината и за по-добри решения за народите от Източна Европа. В такива моменти си проличават огромните, същинските персони, които не търсят оправдания и " справедливи " аргументи за позволените неточности, грешки и провали, а водят война за новото, за това, което би донесло позитивна смяна и добра вероятност за елементарните жители по света. Добре е,че има такива хора, които удостоверяват с постъпките си думите на великия Виктор Юго : „ Има минути, когато човешката съвест взема думата и заповядва да я слушат! " Явно, за проф.Сакс подобен дразнещ миг е появилата се в големи размери корупция в някогашните социалистически страни, бандитските престрелки по улиците на градовете, животниския нагон на самозабравилите се локални компродори за пари,власт и удоволствия, двуличието и аморалността на новите господари,поставили си за цел да овладеят територията и да обездушат локалното население.

Ето и самото изявление на

Проф.Джефри Сакс

за проектите на НАТО за разширението си на изток .

Американски икономист споделя за Украйна

това, за което не е признато да се приказва

https://www.youtube.com/@canadianforeignpolicyinsti8412

" Още от 1992 година Америка кроеше проекти за разширението на НАТО на територията на Украйна. В алианса бяха уверени, че те могат безнаказано да се приближат до чиято и да било граница . Именно това е и отправната точка за спора с Украйна.

Аз бях част от консултанската група на президента Горбачов отпреди 34 години, бях консултант на Елцин преди 31 години, бях консултант на президента на Украйна Кучма преди 30 години, консултант на Ющенко - преди 27 годин. Зная тази история от самото ѝ начало и то от първа ръка. Това е историята за разширението на НАТО.

Мейнстримовите Средства за масова информация не пишат по този въпрос. Тази история държавното управление на Съединени американски щати се стреми по всички вероятни способи да скрие , да я развенчае. И това е прискърбно.

В доста страни управляващите лъжат, само че от Съединени американски щати очаквам с голямо неспокойствие,че те най-малко веднъж ще кажат истината, тъй като аз нямам доверие на нито една дума на Вашингтон за този спор. И освен за него. Печалното е, че бе изцяло допустимо да бъде предотвратен този спор.

Лидерите на Съюз на съветските социалистически републики, а по-късно и на Русия неоднократно споделяха – НАТО не би трябвало да се уголемява с Украйна. Нима е толкоз мъчно да се разбере? Нека да си представим, че Китай и Мексико решат да основат боен съюз. Очевидно е, че Съединени американски щати и Трюдо няма да кажат: " Това е техен избор! Вратите са отворени за всички, те могат да вършат всичко,което изискат ". Даже не знам дали това е двуличие или надменност? Аемерика споделя,че на нея ѝ е безразлично, какво мисли Русия във връзка на техните дейности. В НАТО публично се декларира,че трети страни не могат да повлияят на решенията на организацията. И точка! НАТО смята,че тя може безнаказано да се доближава към всевъзможни граници. Имено по тази причина и стартира този спор – това е с две думи казано. Останалото е вторично.

Много хора ще кажат: " Това не е истина! Вие, професор Сакс, сте се побъркал? "

Точно това ми споделят читателите на вестник " Ню Йорк Таймс ", тъй като тях ги " хранят " с небивалици. Извинявайте, само че аз бях там и видях, по какъв начин всичко това се случваше. Аз бях там ден след Майдана , тъй като бях поканен от новото държавно управление. На мен ми бе обяснено, че американските неправителствени организации са финансирали митингите на Майдана. Те са ги платили.

На нас би ли ни харесало, в случай че Китай бе финансирал митингите пред Капитолия на 6 януари? Съединени американски щати са спонсорирали Майдана, само че за това няма да прочетете в " Ню Йорк Таймс ".

Ние жевеем в свят на лъжата, и Съединените щати водят своята политика конфиденциално , за изключение на случаите, когато някой особено не изнася информация. Но всичко би трябвало да бъде секретно. Така,че дайте да отделим няколко минути на това, какво се случи в реалност!

През 1989 и 1990 година Съединените щати и Германия в директен текст заявяваха на Горбачов, че НАТО няма да се придивижи нито на дюйм на изток по направление на Съветския съюз в случай,че Съюз на съветските социалистически републики разтрогне Варшавския контракт.

Можете да влезете в архива за националната сигурност на университета Джордж Вашингтон , текстът е озаглавен: " Разширяването на НАТО: Какво чу Горбачов ". Просто потърсете в интернет и ще намерите към 30 архивни документа, в които се намира правдива информация.

И по този начин, Америка дава обещание НАТО да не се уголемява и, знаете ли, аз ще ви открия една загадка – Съединени американски щати лъжеха, тъй като, започвайки от 1992 година съществуваха проекти за разширението на НАТО, в това число и за Украйна. Неотдавна разговарях с прочут историк, който работи с архивни материали. Той ми изясни,че Украйна е била в листата още през 1992 година . Съединени американски щати са високомерни. Извинявайте, само че ще ви открия още една загадка. Съединени американски щати смятат,че те ръководят света, че те са единствената свръхдържава и могат да вършат всичко, което си изискат. И, изповядвайки тези американски полезности, ние можем да вършим всичко, което си желаяме, било то подривни интервенции, събаряне на държавни управления, разпалване на войни с подправени предлози, да бомбандираме Белград, Либия. Без значение. Не се надявайте да разберете истината. Защото никой няма да ви я каже.

Започвайки от средата на 90-те години, към този момент е съществувал обстоен и разпределен по години проект за това,което би трябвало да се случи. Аз ще изтъквам Бжежински от негова публикация, оповестена в септемврийския брой на 1997 година в сп. Foreign Affairs.

" Съответно, разширението на НАТО и Европейски Съюз би трябвало да се реализира на избрани стадии....Ето един умозаключителен, само че реален график: към 1999 година първите три централноевропейски страни би трябвало да бъдат признати в НАТО (той има поради Полша, Унгария и Чехия), макар,че тяхнато включване в Европейски Съюз,вероятно,ще стане не по-рано от 2002 или 2003 година (то се случи през 2004 година); към 2003 година Европейски Съюз, евентуално, ще стартира договаряния за приемане с трите прибалтийските републики , и НАТО ще придвижи и въпроса за тяхното приемане, а по този начин също и за участието на Румъния и България , и тяхното приемане, евентуално, ще бъде приключено до 2005 година; сред 2005 и 2010 година – Украйна , при изискване, че бъдат извършени обилни вътрешни промени и тя бъде възприемана като централноевропейска страна, също тя ще бъде подготвена за предварителни договаряния с Европейски Съюз и НАТО " (Това се случи през 2008).

Това не са просто измислици на Бжежински.Той разкрива действителен проект за деяние.

Но този проект не се хареса на руснаците и те споделиха: " Не, НАТО не би трябвало да се уголемява към границите ни с Украйна,с обща дължина над две хиляди километра ". Но Съединени американски щати не ги чуха! И по този начин, стартира първата вълна на разширение, одобриха три страни, а по-късно при Джордж Буш още седем – Литва, Естония, Латвия, Словакия, Словения, България, Румъния...А по-късно в 2008 – ударете барабана! – Съединени американски щати оповестиха, че Украйна и Грузия ще станат членове на алианса.

И в случай че погледнете картата ще видите,че Америка осъществя проекта " Бжеженски " – обкръжава Русия в черноморския район. Фактически Украйна, Румъния, България, Турция и Грузия изцяло обкръжават Русия в Черно море. И в това се състои целия проект, той е на повърхността !

През 2007 година Путин сподели: " Ние желаеме да си сътрудничим, само че прекратете разширението на НАТО. Вие говорихте,че няма да се придвижвате нито на дюйм на изток, а в този момент в алианса са към този момент 10 страни и ще станат 12 или 14,и вие изцяло ще ни обкръжите ". За следващ път Съединени американски щати се направиха,че не чуват !

Но на НАТО не му провървя,защото съгласно резултатите от социологическите изследвания, украинците бяха срещу разширението на алианса . Виктор Янукович през 2010 година стана президент, обявявайки,че е за неутралитет на Украйна. И той настояваше Русия да употребява чартърен базата на Черноморския си флот в Севастопол до 2042 година . Руският флот е там още от 1783 година . И беше значимо флота да се махне от там. В края на 2013 година свалянето на Янукович се трансформира в цел на американската политика.

И по този начин, избухнаха митинги, заради нежеланието на Янукович да подпише съглашение за асоциирането с Европейски Съюз. Дали тези митинги в началото бяха инспирарани извън или започнаха непринудено – тази тематика ще оставим за по-късно. Но в тях доста скоро започнаха да вземат участие нападателни военизирани групи ,особенно на хора от Западна Украйна. И ние разбрахме от запис на телефонен диалог на Виктория Нуланд от 6 януари 2014 година ,че тя е обсъждала, кой да влезе в новото държавно управление. И в този диалог тя загатва своите сътрудници във Вашингттон.Кои са те? Джо Байдън и Джек Съливан . Т.е. тези, които вземат участие в свалянето на Янукович, през днешния ден са във властта!

След като бе осъществен преврата ми позвъниха и ми споделиха: " Ела да се запознаеш с новото държавно управление ". Когато отидох на Майдана, там към момента имаще тълпи от хора. И един от представителите на Съединени американски щати ми сподели, че той се гордее, че Щатите са финасирали тези митинги . Една от неправителствените организации се похвали какъв брой пари са вложили във финансирането на митингите . Аз бях шокиран, когато разбрах за ролята на Съединени американски щати в осъществуването на държавния прелом в Украйна.

Ние би трябвало ясно да си даваме сметка,че въоръженият спор стартира не през февруари 2022 година, а през февруари 2014 година. И към този момент през 2015 година НАТО доставяше оръжие на Украйна .

След това бе изработен опит с поддръжката на Организация на обединените нации за урегулиране на спора, съответно с подписването на съглашението " Минск-2 ", като видимо гаранти бяха Франция и Германия. Но новото украинско държавно управление, подкрепяно от НАТО и Съединени американски щати, просто съобщи,че няма да извършва това съглашение .Те го подписаха, само че не го извършиха. Преди няколко месеца Ангела Меркел в скандално изявление съобщи, че тово съглашение е било подписано с цел да се даде време на Украйна да се приготви за водене на военни дейности. Киев получи оръжия за милиарди долари.

Путин предложи план за контракт сред Русия и Съединени американски щати за даване на гаранции за сигурност, които трябваше да спрат разширението на алианса .В края на 2021 година аз имах срещи с високопоставени служители от Белия дом. Аз им споделих: " В името на Бога, спрете разширението на НАТО!Това е коренът на всички проблеми! " На което те ми дадоха отговор: " За нищо на света!Ние в никакъв случай няма да обсъждаме този въпрос! " Цитирам: " Вратите на НАТО са отворени! " Аз съм убеден, че точно по този начин бихме споделили на Мексико, в случай че те сключат съюз с Китай. Аз бих ви споделил, по какъв начин се назовава това, само че в обичайно общество такива неща не се приказват.С две думи, по този начин работа не се прави. Това е провокация за война.

През януари 2022 година НАТО публично се отхвърли да води договаряния във връзка разширението на алианса. Ако прочетете протокола от съвещанието на Съвета за сигурност на Русия в навечерието на специфичната интервенция, ще видите,че всички декларирани заявки се отнасят до НАТО. Путин съобщи, че ние се стараехме да спрем разширението на алианса, само че Съединени американски щати се отнесоха към това несириозно, заради което на тях към този момент не може да се има вяра .След това Лавров споделя, по какъв начин са се провалили договарянията с НАТО и че те не желаят да разискват въпроса за неразширяването на алианса. И по-късно избухна спора. След месец Зеленски съобщи: " Добре, ние сме подготвени за неутралитет! ".След това започнаха договаряния в Анкара с посредничеството на Турция. Аз общувах с турските медиатори, които споделиха,че е бил реализиран бърз напредък на основата на украинския неутралитет . Но по-късно Украйна декларира,че взима пауза в договарянията. Бившият премир-министър на Израел ми описа, по какъв начин всичко се е случило на процедура: " Да, Съединени американски щати стопираха преговорния развой.Аз не съмсъгласен с тях, само че те бяха решили да покажат на Китай силата си.Според тях симптом на уязвимост е, в случай че те спомагат на договарянията ".

Честно казано, това дори не е е разумно за мозъка на петгодишно дете. Заседналите във Вашингтон служители не се вълнуват от човешките жертви. Даже Мит Ромни в своя публикация писа,че това е прелестна война – кръвта на Русия изтича, а Америка няма да загуби и един боец. Представяте ли си, той фактически би трябвало да е толкоз тъп или злобен, че да написа съществено такива неща!

Това е цялата история. Ако желаеме този спор да завърши, то би трябвало да водим договаряния, в основата на които да бъде отвод от разширението на НАТО. Няма различен път за преустановяване на бойните дейности. Защо? Защото в случай че Украйна победи на бойното поле, то Русия ще употребява нуклеарно оръжие.

Ако Украйна загуби, то не е ясно, по какъв начин всичко това ще приключи. И третият вид – спорът може да продължава безпределно. Типично, по американски. Ако желаеме мир, то ние би трябвало да приказваме истината за това, че за разширението на НАТО би трябвало да има краен лимит. Украинската власт е заложила всичко на поддръжката на американците. Това е колосален залог!Аз се пробвах са ги предупредя. Попитайте виетнамците, афганците, Либия, Сирия: какво значи да си на игралната маса дружно с американците? От това нищо положително няма да излезе ! " -завършва Джефри Сакс

ххх

За мен това е самобитно смирение, което заслужава опрощ аване на греховете ! Това изявление е и образец за подражателство от доста хора,които и до през днешния ден са заблудени за протичащото се у нас и в света на " изключителните "!

Това изявление, обещано от проф.Джефри Сакс във връзка на Специалната военна интервенция на РФ в Украйна излъчванапълно съзнателен, безумен ентусиазъм за празненство на истината , за определяне на естествени човешки връзки сред хората. От него извира прочувствена грижа и персонална отговорност за мирното бъдеще на планетата. Там всичко е казано с същинските им имена, от първо лице, и то от човек, който е жив и непосреден очевидец на събитията. Не може да не му се има вяра, тъй като всичко това е казано там, в Америка, където доминира пост-инстината, операцията, задкулисието и вендетата!

В началото на лятото Фонд " Айзенхаер " /www.EisenhowerMediaNetwork.org/, разгласява на страниците на вестник " Ню Йорк Таймс " писмо до президента Байдън, генерирано от медийната мрежа на Фонда " Айзенхауер ", озаглавено: " Съединени американски щати би трябвало да бъдат мощ за мир в света ! " и подписано от някогашния дипломат на Съединени американски щати в Съюз на съветските социалистически републики Джек Метлок( 1987-1991 г.), от проф.Джефри Сакс, от специфичния сътрудник на ФБР Колин Роули и от редица генерали, старши офицери и чиновници на въоръжените и специфичните сили на Съединените шати.

Писмото стартира с думи на президента на Съединени американски щати Джон Кенеди , казани преди 60 години: „ Преди всичко, до момента в който пазиме личните си жизненоважни ползи, нуклеарните сили би трябвало да предотвратят тези борби, които слагат съперника пред избор или на унизително оттегляне, или на нуклеарна война. Възприемането на подобен курс в нуклеарната епоха би било доказателство единствено за банкрута на нашата политика или за групово предпочитание за гибел за света ".

Един от подписалите писмото е Уилям Дж. Асторе  , о.з.полковник от Военновъздушни сили на Съединени американски щати, който по-рано, в своя публикация на същия медиен запас, написа: " Твърде е тъжно, че американците са станали удобно безчувствени пред надвисналата опасност от нуклеарен Армагедон. И все пак бюлетинът на  на атомните учени продължава да тиктака все по-близо до среднощ, тъкмо защото    в построяването и разполагането на от ден на ден нуклеарни оръжия, без да се замисляме нито за цената, нито за следствията...

. ...Ще цитирам  , католическата мирна активистка: „ Нашите проблеми произтичат от нашето приемане на тази мръсна, гнила система . “ 

Не го приемай, Америка. Отхвърлете го. Излезте на улицата и протестирайте, както направиха американците по време на  в началото на 80-те години. Предизвикайте вашите локални членове на Конгреса. Пишете на президента. Надигнете гласа си срещу  , както гордо направиха американците (последвани от Конгреса!) през 30-те години на предишния век....

....Бих желал това, което е останало от моя живот, да остане неосветено от запалителния искра на нуклеарните детонации. Бих предпочел последните ми дни да не са прекарани в упорита битка за оцеляване в свят, потопен в мрак и грубост от нуклеарна зима. 

Ами ти? " - приключва с въпрос публикацията си Уилям Дж. Асторе .

Време е и ние тук, в България да кажем: " Не приемайте това, което ви приказват и в което ни карат да участваме узурпиралите властта безродници и влюбени в себе си шарлатани! С мълчанието и безропотното си държание даваме криле на хунтата, затриваме страната, обричаме на страдалчество и тъга младостта и бъдещите генерации на Отечеството!

" Стани,стани, левент балкански,от сън бездънен се разсъни! "

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР